Követelményelemzés és -kezelés

A követelményspecifikáció készítés és a kapcsolódó a szoftver életciklus elején zajló tevékenységek sajnos nem kapnak elegendő hangsúlyt a hazai gyakorlatban. Annak ellenére, hogy nagyon fontos folyamatokról van szó, hiszen itt születnek döntések arról, hogy mik a fejlesztendő rendszer vagy termék határai, mi az, amit meg kell valósítani és mi az, amit nem. A követelmények segítségével "a kifejlesztésre váró termék vagy folyamat bizonyos képességét, fizikai karakterisztikáját vagy minőségi jellemzőjét azonosítjuk" (IEEE Std 1220-1994.).

A specifikáció és a készítésének folyamata segíti a közös kép kialakítását a megrendelő és a szállító résztvevőiben is, ami hozzájárul, hogy az elvárások és a készülő rendszer közötti rést jelentősen csökkentsük. A követelmények meghatározása a fentieken túl egyrészt lehetővé teszi a részletes tervezést, másrészt már ebben a fázisban számos kockázati tényező feltárható.

A követelmény elemzés különböző technikái segítik az ellentmondások, többértelmű kijelentések feltárását, a kérdések korai tisztázását. Ezáltal a problémák jelentős hányada még a projekt kezdeti szakaszában orvosolható, amikor még a módosítások, javítások kivitelezése nem túl költséges.

A Triad Kft. vállalja követelmény specifikációs folyamat kialakítását, valamint a létező folyamat felmérését, javaslatok megfogalmazását, gyakorlatba ültetését. Képzett, tapasztalt konzultánsaik folyamatos és eseti tanácsadással, valamint tanfolyamok tartásával állnak ügyfeleink rendelkezésére. Segíteni tudunk a követelmény rendszer teljességének, szükségességének (származásának) vizsgálatában, elemzésekben, kategorizálásban ('oszd meg és uralkodj' elve), valamint a specifikációban rejlő kockázatok feltárásában, architekturális prototípusok azonosításában.

Előző Következő