Select Component Architect

A Select Component Architect a Select Business Solutions terméke, olyan többfelhasználós UML alapú CASE eszköz, mely a komplex üzleti szoftver rendszerek tervezésére koncentrál. Ezért a teljes UML támogatás mellett jelölésrendszere az üzleti folyamatok tervezésére és relációs adatbázisok modellezésére is kiterjed.

A tervek, modellek egy központi adattárból érhetőek el, így az eszköz lehetővé teszi több tervező, fejlesztő egyidejű munkáját, verzió, illetve jogosultság kezelten eleget téve a nagyvállalati környezeti elvárásoknak.

Az üzleti alkalmazás elkészítése során tetszőleges objektum-orientált módszertant használható, azonban a Select Asset Manager-rel való integrációjával egyedülállóan komponens alapú fejlesztést tesz lehetővé.

A Select Component Architect a szoftverfejlesztési életciklusból a követelmény-elemzési, elemzési, tervezési és fejlesztési folyamatokhoz nyújt segítséget úgy, hogy közben biztosítja az egyes folyamatokon belüli, és a folyamatok közötti nyomkövethetőséget. Így lehetőségünk van a kapcsolatrendszert áttekinteni az üzleti folyamatok és a követelményektől egészen a forráskódig.

A beépített követelmény-elemzője a szoftver specifikálásában nyújt támogatatást.

A Select Component Architect lehetőséget nyújt az üzleti folyamatok megtervezésére (Business Process Modeling, BPM), a szabványos CSC Catalyst jelölésrendszer alkalmazásával. A CSC jelölésrendszert felhasználva az üzleti folyamatok statikus és dinamikus viselkedését lehet modellezni. Fontos megjegyezni, hogy amíg az UML biztosítja, hogy rendszerünket jól építsük meg, addig a BPM teszi lehetővé, hogy a jó rendszert készítsük el.

Az UML modellezésen túl az alkalmazásokhoz kapcsolódó adatbázisok tervezését is lehetővé teszi a Select Component Architect. A megszokott egyed-kapcsolat (entity-relationship) diagramokon modellezhetjük az adatok perzisztens tárolásáért felelős adatbázist, melynek definícióját számos adatbázis kezelő rendszerhez generálhatjuk. Lehetőség van az adatbázis sémájának az adatbázisból történő kinyerésére is.

Az üzleti szoftverfejlesztés során számos esetben az elkészült forgatókönyveket (szkenáriókat) a megrendelővel pontosan kell egyeztetni, hogy a szoftverben a helyes folyamat kerüljön megvalósításra. A Select Component Architect lehetővé teszi a komponensek, objektumok együttműködésének látványos megjelenítését az Object Animator segítségével. Ez az UML szekvencia diagramokon megtervezett kommunikációt kelti vizuálisan életre, így nagyban segíti annak megértését.

A projekt résztvevőinek, érdekelteknek a fejlesztési munka során különböző információkra van szüksége. Ezek a dokumentumok, metrikák, állapot jelentések sok esetben a szoftver modelljéből generátor segítségével automatikusan előállíthatóak. A Select Component Architect dokumentum generátora teljesen testre szabható. Számos előre definiált dokumentum mintát tartalmaz, melyet a különböző felhasználók igényeinek megfelelően átalakíthatók, illetve új minták is kialakíthatóak, így a generált dokumentum megfelelhet különböző szabványoknak, illetve céges belső dokumentum konvencióknak.

A kódszinkronizálókkal a testre szabható dokumentum generátorral, a konfigurálható modell szemantikai ellenőrzővel (Reviewer) és egyéb külső eszközökkel való integrációja révén egy kiterjedt szoftvertervező, modellező környezet alkot.

Az Select Component Architect képes a szabványos XMI fájlok előállítására és betöltésére, így lehetővé teszi a CASE eszközök közötti átjárást, továbbá a dokumentált, nyílt API segítségével a meglévő integrációkon túl egyedi integrációk fejlesztésére is lehetőség van. Az XMI támogatáson túl, Rational Rose-ban készült modellek közvetlenül is betölthetőek az eszközbe, illetve lehetőség van Rational Rose-ba való mentésre is.

A Select Process Director-ral való integrációja megkönnyíti minden szoftverfejlesztő szervezet számára, hogy a munkatársak a fejlesztési, tervezési folyamataikat pontosan a szervezet által kialakított módszertan szerint hajtsák végre.

Előző Következő