OpenAmeos

Az OpenAmeos az Ameos UML modellező eszköz nyílt forráskódú változata. Az Ameos-t fejlesztő Aonix, 2007 elején nyilvánossá tette tervező eszközének forrákódját, melyet az „AMEOS OPEN SOURCE LICENSE ” alapján bárki szabadon használhat, telepíthet, módosíthat (a forráskód módosításait elérhetővé kell tenni a fejlesztő közösség számára).

Az OpenAmeos olyan interaktív fejlesztői környezet melynek célja, hogy a szoftverfejlesztési folyamat hatékonyságát, valamint a folyamat során megtervezett és létrehozott termék minőségét növelje. Az eszköz a szervezet által választott munkastílushoz és módszertanhoz teljes mértékben illeszthető, grafikus elemzési és tervezési lehetőségeivel lehetővé teszi, hogy a kérdések, ellentmondások, kockázatok minél hamarabb a felszínre kerüljenek, és így az ebből fakadó hibák elkerülhetőek. Az elemzés és tervezés továbbá hozzájárul, hogy a létrehozott rendszer, minél robosztusabb legyen, valamint a modell a fejlesztési folyamat részletesebb tervezésének, ütemezésének, és a későbbi fázisoknak, az üzemeltetésnek és karbantartásnak is alapja.

Az OpenAmeos fejlesztésében a Triad Kft. is részt vesz, így a 2009 őszén megjelent hivatalos verzióban már használhatóak a Unicode karakterek. A fejlesztésnek köszönhetően a magyar ékezetes betűk tetszőlegesen használhatók majd a tervezés során.

Az OpenAmeos képes a szabványos XMI fájlok előállítására és betöltésére, így lehetővé teszi a CASE eszközök közötti átjárást, továbbá a dokumentált, nyílt API segítségével a meglévő integrációkon túl egyedi integrációk fejlesztésére is lehetőség van.

Az OpenAmeos támogat minden UML1.x diagram típust, valamint az UML2.0 profilokat. A tervező eszközben rendelkezésünkre állnak MDA alapú kódgeneráláshoz szükséges sablonok (templates) Java, C++, C, Ada95, C # nyelvekhez. Az OpenAmeos nyílt fejlesztését, valamint a fejlesztések koordinálását a ScopeForge portál segíti. Bővebben az OpenAmeos-ról.

Előző Következő