Select Asset Manager

A Select Asset Manager a Select Business Solutions termékcsomagja.

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a komponens alapú módszertanok, egyre több komponens jelenik meg az Interneten. Megjelentek a komponens gyártó cégek is, akik ontják magukból a különböző komponenseket. A komponensek kezelésére és azok távoli elérésére alkalmas szoftver a Select Asset Manager, ami lehetővé teszi nagy számú komponensek kategorizált nyilvántartását.

A Web szolgáltatások (Web Services) térhódítása a komponens alapú megközelítésnek új lendületet adott. A Select Asset Manager-ben a Web szolgáltatások támogatása is előtérbe került az elmúlt években. A Select termékcsaládban megjelent a Select UDDI Server, amihez a Select Asset Manager képes csatlakozni, a címjegyzékben keresni, és abba komponenst regisztrálni. Az eszköz komponensek WSDL leíróit is elkészíti.

A komponens alapú fejlesztés szerint, az alkalmazás különböző komponensek együttműködéséből áll össze. Ezzel a megközelítéssel lehetővé válik a már rendelkezésre álló komponensek gyors újrafelhasználása. Így nem szükséges a teljes program implementálása, és a programozási munka csak a még el nem készített komponensek megvalósítására (vagy megvásárlására), és a komponensek összeállítására korlátozódik. A komponensekből fejlesztett program minőségének ellenőrzése egyszerűbb, hiszen a felhasznált komponensek minőségét korábban, publikálásukkor ellenőrizték. Így csak a komponensek együttműködését kell a kész alkalmazáson megvizsgálni. A komponens alapú szoftverfejlesztésnek gyakorlatias megvalósítása a Select Business Solutions módszertana a Select Perspective.

A Select Asset Manager integrálódik modellező eszközökkel (Select Component Architect, Rational Rose), lehetővé téve a komponens specifikáció elkészítését bennük. Ezek a specifikációk alapján a komponenst el lehet készíteni, de akár ezzel párhuzamosan a készülő üzleti alkalmazás terveiben is már fel lehet használni, hiszen a specifikáció tartalmazza a komponens összes interfészét. Modellező eszközökön túl fejlesztőeszközökkel is integrálódik (például: Microsoft .Net Studio).

A komponensekhez kötődő számos szolgáltatatással rendelkezik, a komponensek függőségi viszonyait, verzióit kezeli, a komponensekhez megjegyzéseket és kulcsszavakat rendelhetünk, és katalogizálhatjuk őket. Ezzel válik lehetővé, hogy nagy mennyiségű komponensek esetén is hatékonyan tudjunk keresni közöttük. Az összeállított komponensekhez kapcsolódó, az UML-ben megszokott komponens és telepítési diagramokat a Select Asset Manager automatikusan elkészíti számunkra.

Az eszköz tárolja a komponenseink specifikációját, az elkészített terveket, a forráskódot és magát a bináris komponenst egy jogosultságkezelt, többfelhasználós központi adattárban. Az itt tárolt komponensek könnyen kezelhető eszközökkel, egyszerűen elérhetőek, akár az Interneten keresztül is. Így a fejlesztők könnyen kikereshetik a megfelelő elemeket, és nyomon követhetik a változásokat, amiről a felhasználók e-mail-ben automatikus értesítést kaphatnak. A komponenstár felhasználói (fejlesztők, felhasználók, könyvtárosok) között fennálló kommunikációt megoldja.

A központi adattárán kívül csatlakozni lehet kereskedelmi komponens tárakhoz, UDDI jegyzékekhez. Továbbá áttekinthetjük a számítógéphez felregisztrált komponenseket (oca, ocx, dll, olb, tlb, exe és .NET). Ezen bináris komponensek interfészét és leírását automatikusan fel tudja tárni. A kinyert információk alapján a bináris komponensek is kereshetővé válnak ezzel is növelve az újrafelhasználást.

Select Asset Manager WebSphere Application Server integrációjával, és az Select Component Portal-al lehetővé válik a komponensek keresése, menedzselése az Interneten (Intraneten) keresztül is.

A Select Asset Manager segítségével felgyorsul, és rugalmassá válik az alkalmazások fejlesztése. Ezt, a több felhasználós adattáron megvalósított komponens alapú tervezés teszi lehetővé, így jelentősen lecsökken a fejlesztésre fordított idő és erőforrás. A Select Asset Manager a komponens alapú fejlesztés sarokköve.

Előző Következő