25 éve a piacon

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Triad Kft. fehér holló a hazai szoftverfejlesztői, rendszerintegrátori és tanácsadói piacon. Ritka madár, de elsősorban nem azért, mert negyedszázada van jelen, működik és ér el sikereket az üzletben – noha ez sem kis teljesítmény. Egyediségét alapvetően nagy szakértelme, tevékenységi köre és mindenek felett megbízhatósága jelenti: a cég magasan kvalifikált mérnökei – Kelen András vezetésével – az Elektronikus Számlamegjelenítés és Fizetés, az EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) gurui, akik időre, megállapodás szerint szállítják megoldásaikat. A Triad nevéhez kötődik például a Magyar Telekom Távszámlája, és a hazai energiaszolgáltatók többségénél is ők építették ki az e-számlázási rendszert.

De vajon milyen úton jut el egy maroknyi magyar mérnök oda, hogy egy ilyen – mindennaposnak nem nevezhető – területre ássa be magát, és ott nemzetközi szinten is elismert tudásra tegyen szert? Egy rövid történeti visszatekintés megadja a választ a kérdésre, ugyanakkor megerősíti az olvasót: ha még nem a Triad ügyfele, bátran bízza a cégre EBPP-rendszerének kialakítását, ha pedig már a Triad ügyfele, nyugodtan alhat. Elektronikus számlázási rendszere igazán jó kezekben van.

Kelen András, a cég tulajdonosa és ügyvezetője 1967-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Műegyetemen. A szakember mintegy 20 évet töltött el különböző mérnöki posztokon, mielőtt megalapította a céget. Foglalkozott harmadik generációs számítógép-alkatrészekkel, vezetett számítóközpontot, dolgozott Angliában az ICL-nél. A nyomdák, illetve nyomtatók világával a Műszaki Könyvkiadónál eltöltött 7 év alatt került szoros kapcsolatba. Amikor 1986-ban megalapította a Triadot, már komoly hardveres és szoftveres ismerek birtokában volt.

A kezdeti, puhatolódzó lépések után a cég első komoly profilja az értéknövelt tevékenységgel egybekötött szoftverkereskedelem volt. Az igazi, nagy áttörés 1990-ben következett be: egy amerikai üzletszerző körút után belevágtak a nagyteljesítményű nyomtatók (Delphax) értékesítésébe. Az üzlet oly mértékben bejött, hogy 2 év múlva a hazai piac 25 százalékát mondhatták magukénak. Delphax gépekkel nyomtatták például a Kükereskedelmi Bank és a Postabank számlakivonatait, a Westel és a Titász számláit, de az ügyfelek között szerepelt a Nyugdíjbiztosító, a Díjbeszedő és a Pénzjegynyomda is. A kilencvenes években a nyomtatóüzletág mellett a Triad másik fő szakterületét a szoftvertechnológia, pontosabban az alkalmazás életciklus kezelés (ALM) képezte. A valós idejű és katonai rendszerek környezetéből származó szoftverfejlesztő eszközeikkel és módszertanukkal– többek között -- műveseállomások szoftveres környezetét alakították ki. Magyarországon az elsők között voltak az Objektum Orientált (OO) paradigma és módszertan elterjesztésében, a három- és többrétegű alkalmazások kialakításában és tervezésében. Tanácsadásuk és eszközeik segítették pl. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) informatika rendszerének kialakítását.

Időközben azonban a piac mind a beszállítói, mind a felhasználói oldalon átrendeződött, így a kilencvenes évek végén új üzleti területeket kellett keresni. Újakat, ám lehetőleg olyanokat, ahol hasznosítani lehet a nyomtatók és az üzletkritikus szoftverek modellezése terén megszerzett mély és meglehetősen egyedi szaktudást. Természetesen a szerencsére is szükség volt ahhoz, hogy a Triad 1999-ben megismerkedjen, majd szerződést kössön az EBPP elismert képviselőjével, a CheckFree-vel. Az egyesült államokbeli pénzügyi szolgáltató vezetői gyorsan felismerték, hogy nagyon jó kezekbe kerül EBPP-szoftverük. És nem kellett csalódniuk. A kapcsolat a Triad és a CheckFree (pontosabban mostani tulajdonosa, a Fiserv) között azóta is töretlen.

És mindebből vajon mi a tanulság? Egyrészt az, hogy tudással, szorgalommal és tisztességgel egy kis hazai csapat is hosszú életű és sikeres lehet a piacon, másrészt az, hogy a 25. születésnapját ünneplő Triad igazán érett korba lépett, és egyedi szaktudása, valamint eddigi eredményei garanciát jelentenek jövőbeli ügyfelei számára. Azon társaságok számára, amelyek felismerik az EBPP-ben rejlő óriási előnyöket.